ΣΥΒΟΤΑ-ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Σύβοτα

Τα Σύβοτα αποτελούν αδιαμφισβήτητα μια από τις ομορφότερες περιοχές της Ελλάδας,καθώς χαρακτηρίζονται από σπάνιας φυσικής ομορφιάς τοποθεσίες. Οι παραλίες με τα πεντακάθαρα νερά, περιτριγυρισμένες από καταπράσινους λοφίσκους, ο γραφικός  φυσικός κόλπος όπου βρίσκεται το λιμανάκι των Συβότων, καθώς και τα νησάκια που βρίσκονται στα ανοιχτά του χωριού (Άγιος Νικόλαος, Μαύρο Όρος, Μουρτεμένο), δίνουν μια εικόνα για τη μαγεία του τοπίου που προσφέρει χαλάρωση και μόνο αντικρύζοντάς το!   Το χωριό των Συβότων βρίσκεται στα νότια του νομού Θεσπρωτίας, μόλις 24 χλμ. από την Ηγουμενίτσα, απέναντι από την Κέρκυρα και τους Παξούς.Η ονομασία του είναι γνωστή από τα 433 π.Χ., από την ξακουστή ναυμαχία των Συβότων, για την οποία έγραψε ο Θουκυδίδης.    Οι παραλίες του είναι αμέτρητες, με άμμο, με βότσαλα ή και βραχώδεις, με πρόσβαση οδικώς ή με βάρκα, οργανωμένες ή πιο "ήσυχες", σίγουρα θα βρείτε αυτό που σας ταιριάζει ή απλά θα τις αγαπήσετε όλες! Κοινό σημείο τα κρυστάλλινα νερά και το πράσινο που φτάνει ως τη θάλασσα!  Ορισμένες από αυτές είναι : Πισίνα, Μπέλλα Βράκα, Μέγα Άμμος, Μικρή Άμμος, Ζάβια, Αγία Παρασκευή, Μέγα Ντράφι, Γαλλικός Μώλος, Ζέρη, ΔΕΗ και πολλές άλλες...  Στην περιοχή μας μην παραλείψετε τις ημερήσιες εκδρομές στα νησάκια των Συβότων, στους Παξούς και Αντίπαξους, καθώς και στα κοντινά χωριά, όπως η κοσμοπολίτικη Πάργα, η γραφική Πέρδικα και η Πλαταριά. Επίσης, μπορείτε να δοκιμάσετε κάποια δραστηριότητα, όπως water sports, καταδύσεις ή ιστιοπολοΪα.

 

Αχέροντας

Η επίσκεψη στον ποταμό Αχέροντα, σημείο απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς και προστατευόμενη περιοχή Νatura 2000, κρίνεται απαραίτητη για κάθε επισκέπτη της Θεσπρωτίας. Η διάσχιση του φαραγγιού μέσα από τη δροσιά που προσφέρουν τα παγωμένα, πεντακάθαρα νερά του ποταμού, κάτω από τη σκιά υπεραιωνώβιων πλατάνων, ως τις πηγές του ποταμού ή τη "Σκάλα της Τζαβέλαινας", αποτελεί μοναδική εμπειρία επαφής με τη φύση. Η περιοχή παρουσιάζει έντονο ιστορικό-μυθολογικό ενδιαφέρον, αλλά προσφέρει και δραστηριότητες, όπως raftiing, kayak, ιππασία κλπ.

 

Αρχαιολογικά και ιστορικά μνημεία - Μουσεία.

Η περιοχή της Θεσπρωτίας διαθέτει ενδιαφέροντα και αξιοθαύμαστα αρχαιολογικά και ιστορικά μνημεία, όπως η Αρχαία Γιτάνη, η Αρχαία Φανοτή, η Αρχαία Ελαία,το Δυμόκαστρο, το ηρωικό και ένδοξο Σούλι και το Κούγκι Σουλίου, που αποδεικνύουν την πλούσια κληρονομιά της από την αρχαιότητα ακόμη.    Στο αρχαιολογικό μουσείο Ηγουμενίτσας, καθώς και στα λαογραφικά μουσεία Σουλίου, Τσαμαντά και Φοινικίου, θα έχετε τη δυνατότητα να γνωρίσετε το ιστορικό και πολιτιστικό παρελθόν του τόπου.

 

Μονές

Πολυάριθμες και ιδιαίτερα κατανυκτικές είναι οι Μονές της Θεσπρωτίας, με κυριότερες την ξακουστή Ι.Μ. Γηρομερίου, την γραφική  Ι.Μ. Ραγίου, την κατάφυτη Ι.Μ. Αγίου Αθανασίου Πέρδικας, την Ι.Μ. Γεωργίου Καμίτσιανης και την Ι.Μ. Παγανιών. Τα παραπάνω μοναστήρια αποτελούν θαυμαστά θρησκευτικά και πνευματικά αξιοθέατα της περιοχής.

 

Ηγουμενίτσα

Στεφανωμένη από πευκόφυτους λόφους, η Ηγουμενίτσα, πρωτεύουσα της Θεσπρωτίας και μεγάλο φυσικό λιμάνι με σημαντική εμπορική και τουριστική κίνηση-το 2ο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας μας- αποτελεί βασική πύλη εισόδου στην Ελλάδα από τη Δυτική Ευρώπη.Διαθέτει την εντυπωσιακή παραλία Δρεπάνου, που εκτείνεται σε περίπου 4 χιλιόμετρα από άκρη σ' άκρη. Επίσης, από εδώ ξεκινάει(ή τελειώνει!) η Εγνατία οδός, που συνδέει όλη τη Βόρεια Ελλάδα ως την Αλεξανδρούπολη. Ενδεικτικά, η απόστασή της από τη Θεσσαλονίκη υπολογίζεται στις 3 ώρες.

 

Περιοχές φυσικού κάλλους

Ορισμένοι από τους σημαντικότερους υγροβιότοπους της πατρίδας μας βρίσκονται στον νομό Θεσπρωτίας. Στο Δέλτα του ποταμού Καλαμά, στο έλος Καλοδικίου αλλά και στα Στενά και τις πηγές του Αχέροντα θα μπορέσετε να απολαύσετε  τοπία μοναδικού οικολογικού και φυσιολατρικού ενδιαφέροντος, με πλούσια ορνιθοπανίδα.Επίσης, αξίζει τον κόπο μια επίσκεψη στο  ιδιαίτερα προσεγμένο Πάρκο Αναψυχής Πέρδικας, όπου φιλοξενούνται πολλά είδη πτηνών και ψαριών.

 

Κοντινές τοποθεσίες- χωριά - πόλεις

Στην περιοχή μας αξίζει να επισκεφθείτε πολλά ακόμα μέρη,που δεν αναφέρθηκαν παραπάνω, αναλόγως των προτιμήσεών σας. Ενδεικτικά, αξίζει μια επίσκεψη στην φημισμένη Παραμυθιά, που διατηρεί το παραδοσιακό της χρώμα,για να γνωρίσετε μια κωμόπολη με ιστορία στο εμπόριο,  στο γραφικό Μαργαρίτι, για να θαυμάσετε το ιστορικό του κάστρο και να πιείτε καφέ κάτω από την παχιά σκιά του τεράστιου  πλάτανου όπου δίδαξε ο Κοσμάς ο Αιτωλός, ή στην παραθαλάσσια Σαγιάδα που φημίζεται για το φρέσκο ψάρι. Σε απόσταση όχι μεγαλύτερη των 45 λεπτών από την Ηγουμενίτσα βρίσκεται,τέλος, η πρωτεύουσα της Ηπείρου, τα όμορφα Ιωάννινα.